HRV - ŠKO 0:1

Škotska šokirala Hrvatsku i slavila na Maksimiru!

Hrvatska Škotska (1)
Foto: Slavko Midzor, Marko Lukunic/PIXSELL
1/12
07.06.2013.
u 18:26

Izabranici Igora Štimca ovim su porazom napravili veliki korak unazad na putu prema Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Samo protiv Walesa u Swanseaju hrvatska je reprezentacija odigrala slabije prvo poluvrijeme. I tamo je nakon prvih minuta gubila 0:1, ali taj Baleov pogodak ni izbliza nije izazvao takav šok kao ova Snodgrassov u Maksimiru u 26. minuti.

Umjesto da na Škotima popravljaju gol-razliku, u prvom poluvremenu ove iscrpljujuće utakmice Hrvati nisu uputili niti jedan udarac u okvir vrata McGregora. Škoti su ih imali dva, a jedan je odsjeo iza Pletikosinih leđa u mreži. Kroz sredinu je povukao vezist Wigana Maloney, niti jedan naš igrač nije bio dovoljno agresivan u toj akciji, usto Srna je nespretno pogurnuo loptu u for Snodgrassu iz Norwicha i mat je bio neizbježan. Škot je u ovoj akciji pogodio Pletikosu kopačkom u lice, Subašić je već bio spreman ući u igru, no Pletikosa je ipak ostao na vratima.

Čim nema Luke Modrića, igra Štimčeve momčadi ozbiljno "kašlje". U sredini terena nije bilo dovoljno mirnoće, staloženosti, ideje i mašte, nije bilo okretanja strana, okomite lopte, usto sav teret pao je na leđa Matea Kovačića, pa su Škoti bez ikakvih teškoća odolijevali.

Zvižduci Sammiru

Prema Bokšićevim riječima u mikrofon povratnice na tv-ekrane Mile Horvat, Sammir je trebao biti iznenađenje za Škote, a najviše je vjerojatno iznenadio - Štimca. U zgusnutoj škotskoj formaciji, s igračem stalno na leđima, Brazilac je bio potpuno nemoćan. Pritom mu i nije bilo lako je mu je dio publike opet zviždao.

Možda je i zbog toga Filhu ponestalo koncentracije u najvećoj prigodi u prvom poluvremenu. U 36. minuti ostao je sam na 16 metara, pred njim je bila nečuvana škotska mreža, a Sammir je poput uspaničenoga braniča raspalio prema sjevernoj tribini. I dodatno razjario nesklone mu navijače...

Tri minute kasnije, Ivan Rakitić pokušao je udarcem glavom i naciljao pokraj vrata. Desetkovani Škoti odigrali su u Zagrebu najbolje poluvrijeme u ovome ciklusu za SP. Vjerojatno se nisu nadali da će naići na ovako neraspoloženoga suparnika...

Štimac nije dugo čekao s izmjenama, pa je Eduardo zamijenio Perišića i u 65. minuti uputio prvi udarac u okvir škotskoga gola. Koju minutu ranije, Olić je poslao idealan centaršut pred vrata, a Mandžukić zakasnio djelić sekunde i promašio vrata s tri metra.

Čak četiri špice

U završnici utakmice Štimac je pretvorio igru u stihiju, jurnuo na Škote s čak četvoricom napadača i čekao da se pojavi neka pukotina u škotskome zidu.

Ništa. Uzalud. Tako se lipanj opet pokazao kobnim za hrvatsku reprezentaciju, a Škoti su i u četvrtom srazu s Hrvatima ostali neporaženi.

Ovo je tek drugi domaći poraz Hrvatske u kvalifikacijama od osamostaljenja (prvi od Engleza 4:1), a plasman u Brazil vjerojatno ćemo tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

>> Izborniče, oprez, ovo su najopasnije utakmice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije